5 Inzichten om het vertrek van goede professionals te voorkomen


Herken je dat een medewerker je vertelt dat hij een andere baan heeft en dat je hem toch nog zo graag had willen behouden voor je organisatie? Wat kun je doen als manager om kwalitatief goede medewerkers aan je organisatie te binden?

Met onderstaande 5 inzichten ervaar je wellicht waar bij jou nog winst te behalen is.

1. UITDAGING

Uitdaging is een super belangrijk aspect als het gaat om de motivatie van een persoon. We lopen warm als we bezig kunnen zijn met een taak waar je je echt voor geeft.

Ga dus (vaker) in gesprek met je medewerker, maak bespreekbaar en achterhaal waar de uitdaging ligt. Mocht de betreffende medewerker op dit moment nog niet (voldoende) uitdaging vinden in het werk, maak dan afspraken met elkaar om daar naar toe te werken. Dit kan enerzijds door een verschuiving van taken, het toeschuiven van een bepaald project, maar ook het volgen van opleidingen zijn.

Je kunt medewerkers ook uitdagen om bepaalde zaken te realiseren die in eerste instantie onmogelijk lijken. In plaats van gewone (haalbare) doelen te stellen, stel je doelen die jouw mensen uit hun comfortzone halen. Vervolgens doe je er alles aan om hen daarin te laten slagen. Realiseer je dat medewerkers die functioneren op de automatische piloot, op den duur weggaan. Ze zoeken een andere baan die hun prikkelt en uitdaagt.

2. WAARDERING

Schouderklopjes zijn o zo belangrijk voor mensen. Dat is niet alleen op het werk maar dat geldt in iedere situatie. De kracht van een schouderklopje wordt heel erg onderschat. Zeker bij je topmensen die vaak intrinsiek gemotiveerd zijn. Iedereen houdt van complimentjes en zeker de mensen die iedere keer weer alles geven voor een goed resultaat.

Neem niet alles vanzelfsprekend aan als mensen iets doen of goed doen. Laat merken dat je het waardeert. Dit kan door middel van woorden, een schouderklopje of bepaalde gestes die je aanbiedt.

3. CREATIVITEIT

We hebben allemaal een linker en een rechter hersenhelft. De linker hersenhelft staat voor ratio en de rechter hersenhelft is de creatieve kant en staat voor intuïtie en emotie. Meestal is 1 hersenhelft meer ontwikkeld dan de ander.

Als je dus weet dat onder jouw medewerkers ook “creatievelingen” zitten, kun je je wellicht ook voorstellen, dat het heel logisch is dat deze medewerker altijd op zoek is naar verbetering en vernieuwing in hetgeen dat hij of zij doet. Wanneer je deze mogelijkheden om wat voor reden ook wegneemt, zijn ze snel uitgekeken op hun werk. Doordat je hen beperkt in de drive om te verbeteren en te vernieuwen, zullen zij die mogelijkheid elders gaan zoeken.

4. PASSIE

Medewerkers met een talent hebben vaak passie voor hun vak. De mogelijkheid om die passie uit te leven, zorgt ervoor dat zowel hun voldoening in het werk, de motivatie, alsook hun productiviteit stijgt. Onderzoek laat zien dat mensen die hun passie kunnen uitleven, in een flow terecht komen. Je kunt de hele wereld aan en vergeet gewoon de tijd als je werkt. Daarnaast blijk dat mensen in een flow vijf keer productiever zijn!

Stel in persoonlijke gesprekken met je medewerkers vast of zij nog met passie werken en waarmee je hen kunt helpen om hun passie in het werk te vinden. Mocht het werk totaal niet meer passen bij de medewerker, begeleidt hem dan naar een job waar hij of zij die passie wél kan vinden.

5. VERTROUWEN EN VERANTWOORDELIJKHEID

Organisaties functioneren optimaal indien medewerkers de juiste mix van vrijheid en verantwoordelijkheid ervaren. Wanneer de medewerker weet waar hij verantwoordelijk voor is en zelf een bepaalde vrijheid krijgt om die verantwoordelijkheid te dragen, zal de motivatie en werkenergie groter zijn.

Vervolgens is het van belang om te kijken hoe jij als leidinggevende omgaat met de voortgang van die verantwoordelijkheden van de medewerker. Hoe stuur jij je medewerkers aan? Op basis van controle of vertrouwen? Aansturen op basis van vertrouwen is op de lange termijn absoluut het meest duurzaam. Het zorgt voor een succesvolle, vitale, flexibele en innovatieve organisatie.

Wil je je medewerkers heel graag binden aan je organisatie? Dan is het van belang dat je een "prettig" werkklimaat schept. Naast bovengenoemde elementen, komen er natuurlijk nog meer randvoorwaarden om de hoek kijken.

Zorg ervoor dat je een flexibele, innovatieve en vitale organisatie hebt, waar medewerkers graag willen werken. Hoe mooi zou het zijn dat ze staan te springen om bij jouw organisatie te mogen werken?

Mocht je getriggerd zijn en nieuwsgierig zijn in hoeverre Relaxatwork je kan ondersteunen bij het gemotiveerd houden van je medewerkers, neem dan contact met ons op : 06-12791709 of info@relaxatwork.nl

Ik vind het heel waardevol als we van elkaar kunnen leren. Laat daarom een reactie achter voor mij en vele anderen.

Uitgelichte Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken via de Tags
Volg ons op:
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon

CONTACTGEGEVENS:

St. Joosterweg 43

6102 GA  ECHT

Tel: 06 12791709

E-mail: info@relaxatwork.nl

TouchProⓇ Europe licentienummer: 117521

SPHBO-registratienummer: 143284-140583

KVK-nr: 50973371

BTW: NL001816476B72

PARTNERS:

NPDI

(Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid) 

TNO   

Privacyreglement    

Algemene Voorwaarden

Cookieverklaring

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

© 2019 Relaxatwork  | Design Creative Impact Point