12 Signalen om vroegtijdig uitstroom te herkennen

Heb je ook de ervaring dat een medewerker geheel onverwacht zijn vertrek aankondigt? Of dat je beste medewerker je komt vertellen dat hij ergens anders gaat werken, terwijl jij hele andere plannen met hem voor had? Hoe zou het zijn als je dit van tevoren had zien aankomen of zelfs had kunnen voorkomen?

Meestal is een medewerker al een paar maanden voor vertrek hiermee bezig en heeft hij al in gedachten afscheid genomen van zijn huidige baan.

Ongewild geven werknemers signalen af. Signalen waaraan je kunt herkennen dat ze mogelijke kandidaten zijn voor vrijwillig verloop.

Deze werknemers:

 1. Nemen extra vrije dagen tussendoor  
 2. Zonderen zich vaker af om ongestoord een telefoongesprek te voeren  
 3. Doen minder vaak dan vroeger hun mond open tijdens vergaderingen en zijn stiller  
 4. Verbinden zich minder makkelijk aan langetermijnprojecten  
 5. Dringen niet meer aan op promotie  
 6. Zijn wat minder geïnteresseerd om het hun baas naar de zin te maken  
 7. Vermijden interactie met hun leidinggevende en collega’s  
 8. Dragen minder nieuwe ideeën en suggesties voor innovaties aan  
 9. Dragen niet meer extra bij aan de organisatie, doen strikt wat bij hun functie hoort, meer niet  
 10. Delegeren actief een deel van hun taken  
 11. Zijn minder geïnteresseerd in het deelnemen aan trainingen en opleidingen  
 12. Hebben een verminderde productiviteit

Daarnaast is het ook altijd goed om te luisteren naar signalen van collega's die nauw samenwerken met een medewerker die wil vertrekken. Zij ervaren als eerste de kleine veranderingen, zoals het niet meer stringent nakomen van afspraken of verminderde productiviteit.

Het vertrek en vervangen van een medewerker kost een organisatie veel geld, tijd en kennis. Daarnaast levert het vertrek ook nog vaak stress en spanning op bij het bestaand personeel.

Laat bovengenoemde signalen je in ieder geval motiveren om in gesprek te gaan met je medewerker en te achterhalen hoe je hem tevreden en betrokken kunt houden. Door de signalen op tijd te herkennen, is het misschien nog mogelijk om hem voor je organisatie te behouden. En mocht dat tóch niet het geval blijken te zijn, dan ben je al voorbereid op een mogelijk vertrek van hem of haar.

Wil je in ieder geval een vitale werkomgeving creëren waarbij de medewerker met veel positieve energie werkt, vraag dan naar de mogelijkheden die Relaxatwork jouw organisatie kan bieden.