5 Tips bij examenstress

De examenperiode is weer aangebroken. Spanning voelen voor een examen is gezond. Maar sommige leerlingen worstelen met zóveel spanning, dat de stress hen teveel wordt....

1. Denk Positief

Indien je een negatieve gedachte hebt over het examen, zet dan meteen een goede ertegenover. Bijvoorbeeld: ik heb me goed voorbereid; het is ook goed als ik net een voldoende haal.

2. Sta jezelf toe om zenuwachtig te zijn

Neem aan het begin van het examen en daarna elk half uur 3 minuten de tijd om je op je angst te focussen. Daarna ga je weer aan de slag. Als je daarna weer de angst voelt, zeg je: even wachten, straks ben jij weer aan de beurt!

3. Leer ontspannen

Door training van je ademhaling en je spieren kun je leren om spanning te verminderen op momenten dat het echt nodig is. Tijdens het examen: span alle spieren, van teen tot oren aan, houd 10 sec vast en ONTSPAN, doe dit 3x en je zult merken dat je weer gefocust met je examen verder kunt gaan.

4. Peil je stressniveau

Geef het stressniveau dat je op dit moment hebt een getal tussen 0 en 10. Train jezelf erin om af en toe te peilen: waar zit ik nu? Het is een geruststelling om te merken dat je stressniveau vanzelf zakt, maar ook om te merken dat je het niveau kan laten dalen door sommige dingen te doen of te laten.

5. Houd je aan een aantal basisregels

Ga op tijd naar bed en sta op tijd op zodat je rustig kunt ontbijten en in alle rust naar je examen kunt gaan. Als je goed uitgerust bent, werkt je brein beter.Drink in de examentijd even geen alcohol en zo min mogelijk koffie of thee. Alcohol en cafeïne geven je heel even een positieve duw in de rug, maar daarna zak je weg. Je droogt ervan uit en daardoor presteer je minder.

Veel succes met je examens en onthoud : RELAX!