7 Tips om gefocust te werken

Herken je dat je met een taak bezig bent, maar dat je vaak “afgeleid” wordt door andere taakjes of opdrachten die er tussendoor fietsen? Je geeft het vijf of tien minuten aandacht, of zelfs een half uur. En als je terugkeert naar wat je aan het doen was, heb je geen idee meer waar je precies zat, of ben je je drive kwijt. Je focus komt niet meer terug en je bent minder productief of creatief.

Gefocust werken is dan het sleutelwoord! Onderstaande tips zullen je helpen de mentale focus te vergroten.

1. Pak je werkomgeving aan

Zorg voor een goede stoel en een werktafel op de goede hoogte en zet de verwarming wat lager. Als de temperatuur te hoog staat, wordt men dikwijls wat slaperig. Zet de verwarming wat lager en je zult merken dat je geconcentreerder kunt doorwerken.

En ruim op! Zorg voor een opgeruimde werkplek. Het is belangrijk om een ‘clean’ werkplek te hebben. Te veel rommel op je bureau leidt je aandacht af. Enkel wat je nodig hebt, mag blijven liggen, want elk propje of dingetje kan er al voor zorgen dat je focus weg is.
Organiseer ook jouw digitale werkomgeving, zodat je zo min mogelijk afgeleid wordt: gebruik shortcuts voor veelgebruikte programma’s en zet alle bestanden gekoppeld aan één project of taak in één map.

2. Maak tijd vrij in je agenda

Maak tijd vrij voor speciale projecten of grotere taken.
Als iemand vraagt of je vrij bent, zeg dan gewoon dat je al een andere afspraak hebt. Net zoals je bepaalde uren reserveert voor besprekingen met anderen, mag je ook bepaalde uren reserveren voor jezelf. Deze (werk)momenten zijn even belangrijk om gefocust een project of opdracht af te maken.

3. Drink en eet gezond

Het is veel fijner en beter om met een volle maag te werken, want daarmee verlies je geen focus. Werken vlak voor etenstijd of lunchtijd is altijd ‘zwaar’ op de een of andere manier. Omdat een rammelende maag niet bevorderlijk is voor je concentratie, helpt een gezonde snack ook voor je focus.
Drink bovendien water. Water is niet alleen gezond, het verfrist ook. Hou het dus binnen handbereik. Indien je koffie drinkt, doe het dan met mate. Onderzoek heeft aangetoond dat een matig gebruik van caffeïne een positief effect heeft op je mentale focus.

4. Zonder jezelf af op een rustige plek of zet een hoofdtelefoon op

Werk je in een landschapsbureau met gebabbel van collega’s rond jou, rinkelende telefoons, lawaai van airco, printers, copiers of staat je deur altijd open? Bescherm jezelf dan tegen al deze afleidingen.Als je echt geconcentreerd wilt werken aan een bepaald project, ga dan ergens zitten waar je niet gestoord kunt worden of sluit je deur. Indien het niet mogelijk is om je af te zonderen, zet dan een hoofdtelefoon op om je beter te kunnen focussen.Je hoeft niet noodzakelijkerwijs naar iets te luisteren, maar uit onderzoek is gebleken dat wanneer je rustgevende muziek op de achtergrond afspeelt, de focus en concentratie hoger is. Er zijn een aantal apps/website die je kunt uitproberen, die je helpen de focus vast te houden zoals, Focus Keeper, Coffitivity of Focus@Will.

5. Werk offline en wees “onbereikbaar”

Zorg ervoor dat je ongestoord kan werken. Net zoals je je afzondert in de echte wereld (zie voorgaande tip 4), moet je je ook afsluiten van de online wereld.

Je moet die deadline halen, je wilt gefocust werken, dus leg je mobiel weg en zet social media uit. Even je mobiel pakken voor de tijd is al voldoende om gedag te zeggen tegen je focus. Het gaat veel sneller als je even hard bent tegen jezelf en gewoon doet wat je moet doen. Die deadline is belangrijker dan het updaten van je social media. Wat wil je erop zetten? Dat je een deadline moet halen? Het is toch veel mooier om over twee uur neer te zetten dat je met gemak je deadline hebt gehaald en de rest van de avond lekker gaat genieten? Zet je telefoon dus af, stil of op voicemail op het moment dat je gefocust en met alle aandacht een klus wilt afwerken.
Zet tevens je email programma uit of tenminste de pop-ups van je emailprogramma en geef bij chatprogramma’s aan dat je “busy” of “onzichtbaar” bent.

6. Werk in stapjes

Misschien dat het voor jou wel werkt, maar over het algemeen is het niet goed om aan een stuk door te werken. Je kunt niet van je hersenen en lichaam verwachten dat ze acht uur aan een stuk goed kunnen werken. Werk liever in stapjes om zo overzicht en focus te houden.Als je bezig bent met een groot project, verdeel het dan in kleinere taken. Zo houd je overzicht en kun je af en toe een break nemen. Werk iets af en neem dan een pauze. Stop niet in het midden van een taak… het is moelijker om de draad op te nemen met een onafgewerkte taak, dan met frisse moed aan een nieuwe uitdaging te beginnen.

7. Houd de focus vast

Heb je eindelijk die focus gevonden? Hou hem dan ook echt vast. Hoe je dat doet, is altijd weer de vraag. Natuurlijk gewoon blijven doen, wat je al deed. Maar ook inzien dat deze focus niet voor de hele dag geldt. Profiteer dus van het moment en ga zo door.
Verder kun je dit in stand houden door regelmatig een korte pauze met focus te nemen. Wat ik daarmee bedoel, is dat je tijdens deze pauze de hond even uitlaat of iets te drinken haalt in de keuken. Dus zonder telefoon of social media!
Het lijkt altijd makkelijk om je te focussen, maar het is zo ongelooflijk lastig. Wellicht dat je met deze tips iets verder komt. Misschien zijn ze voor de hand liggend, maar dan kun je ze zien als een opfrisser en geheugensteuntje.
Hoe zorg jij altijd dat je gefocust blijft ? Wat doe jij als je geconcentreerd wilt werken aan een bepaalde taak of project ?